Brainspotting

Wat is Brainspotting?

Als iemand over iets praat, kijkt hij of zij naar een bepaald punt. Als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd waardoor informatie die in die gebieden in de hersenen en in het lichaam ligt opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules” worden aangesproken en zich gaan oplossen.

Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.

Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt David Grand Phd. Hij behandelde op dat moment een kunstschaatsster met EMDR. Toen zij zijn bewegende vinger met haar ogen volgde, veroorzaakte dit snel knipperen, waarop haar blik bevroor. Instinctief hield hij haar blik op dat punt vast. In de tien minuten die daarop volgden kwamen de trauma’s van het meisje hevig naar boven. Na deze sessie was haar traumatische blokkade doorgewerkt en  kon de schaatsster de techniek uitvoeren die haar al zo lang niet lukte.

Brainspotting is een psychotherapeutische methode voor verwerking van trauma en andere blokkades die gebruik maakt van deze oogposities. Deze wijze richt zich met name op de verwerking van trauma en andere blokkades, waarbij ook juist die gebieden in de hersenen worden bereikt, die we ons niet kunnen herinneren. Het is een laagdrempelige methode voor verwerking van oa angstaandoeningen, stress gerelateerde klachten, lichamelijke klachten, hechtingsproblematiek, verslavingen en alle andere blokkades die ons functioneren en presteren negatief beïnvloeden.

De voordelen van Brainspotting:

  • Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
  • Effectief op een breed scala van aandoeningen zowel op lichamelijk als psychisch gebied
  • Nadruk op neurofysiologie en minder accent op cognitie en verbale vermogens van clienten
  • Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en prae-verbale gebieden)
  • Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
  • Minder risico op hertraumatisering
  • Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
  • Kortdurende interventieperiodes.

Hoe gaat een Brainspotsessie?

Nadat we samen het onderwerp hebben bepaald, zet ik je een koptelefoon met muziek op. Met een lange aanwijsstok (de pointer) sporen we de brainspot op en is het de bedoeling dat je een tijd naar deze plek kijkt. Praten mag, hoeft niet. Ik blijf bij je als veilige haven en getuige. Soms zijn gevoelens en emoties tijdens een sessie heftig, soms niet. Het mag allemaal. Na een tijdje ronden we de sessie af en bespreken we na.

Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.