Wat is Brainspotting?
Iedereen kijkt naar een bepaald punt of in een specifieke richting terwijl hij/zij over iets praat. Dat is niet voor niets, want als die blik (oogpositie) op dat punt vastgehouden wordt, raken relevante gebieden in de hersenen gestimuleerd.
Oftewel: Waar we kijken bepaalt hoe we ons voelen.
Brainspotting werd in 2003 bij toeval ontdekt David Grand Phd. Hij behandelde op dat moment een kunstschaatsster met EMDR. Toen zij zijn bewegende vinger met haar ogen volgde, veroorzaakte dit snel knipperen, waarop haar blik bevroor. Instinctief hield hij haar blik op dat punt vast. In de tien minuten die daarop volgden kwamen de trauma’s van het meisje hevig naar boven. Na deze sessie was haar traumatische blokkade doorgewerkt en kon de schaatsster de techniek uitvoeren die haar al zo lang niet lukte.
Brainspotting maakt hier gebruik van door die punten in het gezichtsveld te lokaliseren die corresponderen met hersengebieden waar onverwerkt trauma of een blokkade is opgeslagen. Dit ligt namelijk opgeslagen in de vorm van onverwerkte ”informatie-capsules”. Tijdens de Brainspottingsessies wordt het brein ontdaan van vervelende blokkades en/of trauma’s die je kunnen belemmeren om je vrij te voelen. Het is een methode waarin het onbewuste wordt aangesproken, het is daardoor niet nodig om woorden te geven aan datgene waar je bij geholpen wil worden.
De voordelen van Brainspotting:
-
- Laagdrempelig en voor alle leeftijden geschikt, dus ook voor (jonge) kinderen
- Effectief voor zowel lichamelijke- als psychische aandoeningen
- Nadruk ligt op neurofysiologie en minder op het bespreken van problemen
- Diep bereik in de bewuste en onderbewuste gebieden van de hersenen ( prae-cognitieve en prae-verbale gebieden)
- Geen noodzaak om over de problemen te kunnen of moeten praten
- Minder risico op hertraumatisering
- Blijvend en diepgaand resultaat op het gebied van kwaliteit van leven en performance
- Kortdurende interventieperiode
Brainspotting kan oa ingezet worden bij:
-
- Stress
- Angst
- Traumatische gebeurtenissen kort of lang geleden
- Situaties waar je je over opwindt
- Acceptatie
- Nare gedachtes
- Boosheid en beheersen van andere emoties
- Blokkades bij sportieve prestaties
Hoe gaat een Brainspotsessie in zijn werk?
Nadat we samen het onderwerp hebben bepaald, zet ik je een koptelefoon met muziek op. Met een lange aanwijsstok (de pointer) sporen we de brainspot op en is het de bedoeling dat je een tijd naar deze plek kijkt. Praten mag, hoeft niet. Ik blijf bij je als veilige haven en getuige. Soms zijn gevoelens en emoties tijdens een sessie heftig, soms niet. Het mag allemaal. Na een tijdje ronden we de sessie af en bespreken we na.
Brainspotting laat zich uitstekend combineren en integreren met bestaande therapievormen dan wel andere wijzen van begeleiden van mensen, maar kan ook op zichzelf gebruikt worden.